Search

16 Şubat 2014 Pazar

Endokrinopatiler

 Hormonal patolojiye endokrinopati denir. 2ye ayrılır.

  • Primer amenore ile ilgili endokrinopati=18 yaşına kadar mens olmuyorsa.
  • Sekonder amenore ile ilgili endokrinopati= reptodüktüf dönemde herhangi bir sebeple görülür.


            Primer Amenore Nedenleri:
  1.    Turner Sendromu (45X0): Hirsutizm denilen aşırı kıllanma köşeli yüzlü kısa boylu parmaklar perdeli ya da fazla sayıdadır. Tanıda bukkal smearde barr cisimciği tayini yapılır. Normalde %30 barrcismi görülmesi gerekirken bu hastalarda %10-12 nin altındadır. Başka içi organ anomalileri de vardır. Atrofik smear görülür. IQ düşüktür.
  2.   Testicular Feminizasyon (45XXY) : Hirsutizm vardır. Kalın sesli ekstremiteleri uzun erkeksi hastalardır. Atrofik smear görülür.
  3.   Hermafrodizim: Her iki cinse ait üreme organları vardır. Östrojen ve progesteron ve androjen hormonlarının etkisi söz konusudur. Erken yaşta tesbit edilirse kişinin ve ailenin eğilimine göre uygun hormon replasmanı ve cerrahi girişimle belli bir cinse yönlendirilebilir.
  4.  Pituiter İnfantizm: Pituiter-hipofiz bezin yeteri kadar gelişmemesi ile olur. IQ düşük ve küçük kafalı kısa boylu hastalardır. FSH LH yoktur. Östrojen ve progesteron eksikliği vardır.
  5.  Uterus Aplazisi: Gebeliğin ilk timestrinde geçirilen viral enfeksiyonlara bağlı olarak uterusun gelişmemesidir. Doğal olarak amenore görülür.
  6. Adrenal Gland Aplazisi : Gelişim anomalisi nedeniyle adrenal bez gelişemez ve amenore olur. Atrofik smear vardır.
          Sekonder Amenore Nedenleri
 A) Fizyolojik Sebepler
  • Hamilelik
  • Menapoz
  • Laktasyon
 B) Patolojik Sebepler
  1. Ovaryum Kaynaklı Hormon Üreten Tümörler: Özellikle menapozdan sonra görülür. Amenoreye sebep olduğu için bayanlar menapozla karıştırabilir. Tümör androjen salgılar ve prognozu kötüdür.
  2. Anoreksiya Nevroza: Anoreksiya nevroza da zaman zaman amenoreye sebep olabilir.
  3. Hipertiroidizm: Genç bayanlarda görülür. Troid hormon seviyesi normalde döndürdüğünde menstruel siklus devam eder.
  4. Tümörler: Bazı tümörlerin oluşumu amenoreye sebep olur.
  5. Hipofiz ve Hipotalamus Bozukluğu: Amenore dışında meme başında galaktore adı verilen laktasyon dışı zamanda süt salgısı olur.
  6. Ovaryum- Endometrium: Amenore dışında, meme başında ''galaktore'' adı verilen laktasyon dışı zamanda süt salgısı olur.
  7. Stein- Leventhal Sendromu: Repredüktif dönemdeki bayanlarda ovaryumlar polikistiktir. Kilosu fazla hastalardır. İnfertiliteye neden olur. Tedavide ovaryuma kistik rezeksiyon yapılır.

Hiç yorum yok: