- Absolu Alkol : 78 C de kaynayan,renksiz, tutuşabilen bir sıvıdır. Glikojeni iyi korur ancak .ekirdek detayının kaybına ve sitoplazmanın büzülmesine neden olur.
- Soğuk aseton: Özellikle lipazlar ve fosfatazlar gibi enzimlerin histokimyasal çalışmalarında tercih edilir. Rutin fiksatif olarak kullanılmaz. Çekirdek detayının kaybına ve sitoplazmanın büzülmesine neden olur. Glikojeni iyi korumaz.
- FORMALDEHİT : Ağırlığının %40 ı kadar suda çözünebilen bir gazdır ve formaldehit %40 veya formalin adı altında satılmaktadır. Proteinleri precipite etmez ve diğer hücre bileşenleri ise kısmen precipite eder. Albümini sertleştirmez ve çözünür halde tutar ve sonraki dehidratasyonda alkollerle sertleşmeyi engeller. Formalin yağları ne korur ne de haraplar. Kompleks lipidler için iyi bir fiksatiftir fakat nötral lipidler üzerine etkisi yoktur. Formalin karbonhidratlar için seçilen bir fiksatif olmamasına rağmen glikojeni kolaylıkla çözünmesini engelleyerek korur. Frozen kesitler için ideal bir fiksatiftir. Solüsyonun nötralizasyonu arzu edilir. Tampon tuzları nötralizasyon sağlanabilir. Konsantre asit formalin sonuçta çıkan CO2 in laboratuvarda ciddi patlamalara yol açtığından Mg veya CaCO3 ile muamele edilmemelidir. Kalsiyum karbonat dokularda pseudokalsifikasyon oluşturabilir. Konsantre formalin solüsyonu bazen paraformaldehit oluşumu nedeni ile bulanıklaşır, solusyonun gücü azalır. Fakat filtre edilirse kullanılabilir. Formalin renksiz olmalıdır. Sarı solusyonlar kullanılan demir kaptan kaynaklanan demir iyonları ile kontamine olmuştur. Demir içeren formalinle fikse edilen dokuların kesitleri pozitif prusya mavisi reaksiyonu verir ve kontamine olacağı düşünülen formalin örnekleri aynı yöntemle test edilebilir. Formalini konsantre solusyon olarak kullanmak uygun değildir ve çeşme suyuyla serum fizyolojik ile veya tampon tuz solusyonları ile yaygın olarak %10 luk olarak seyreltilir. Bu solusyonlar %4 oranında formaldehit içermektedir. Formalin, özellikle bazı kişilerde gözlere, solunum epiteli iridasyonuna yol açan istenmeyen bir duman çıkarır. Bu nedenle formalinle tespit edilen dokuların diseksiyonu için iyi havalandırılan oda kullanılmalıdır.
- Gluter Aldehit : Formaldehitten daha yavaş penetre olur. Elektron mikroskopi ve enzim histokimyası için çok yararlıdır. Fikse edilen örnekler solüsyonda aylarca kalabilir. Bu ajanla tespit edilen kesitler Pas+ reaksiyon vermeye yatkınlardır. Formaline göre daha pahalıdır.
- Trikloro Asetik Asit : Günümüzde kullanılmaktadır. Sistin, sistein ve metionin gibi sülfür grubu amino asitleri iyi korur. Dekalsifiye ajanı olarak kullanılmaktadır.
- Asetik Asit : Tek olarak kullanılmaz. Hızlı ve iyi penetre olur ancak eritrositlerin lizisine yol açar. Kollajen fibrilleri şişirir, nukleoproteinleri precipite eder ve bazı sitoplazmik granüller üzerine çözücü bir etkiye sahiptir.
2) Katı Tespit Ajanları
- Civa Klorür (HgCl2) : Kuvvetli bir protein precipitantıdır. Dokuya hızla penetre olur ve dokuyu sertleştirir. Dokuyu büzer fakat eğri büğrü etmez. Hem nukleusu hem de sitoplazmayı iyi fikse eder. Çekirdeğin özellikle sitoplazmanın asit boyalarla boyanmasını sağlar.
- Potasyum Dikromat : Potasyum dikromat solusyonlarının pH'sı fiksasyonu önemli ölçüde etkiler. pH 3.4-3.8 arasında sitoplazma homojen olarak ve mitokondriler fikse olurken, nukleoproteinler korunamazlar. Daha asidik olduğunda ise kromik asit gibi davranır; hem nukleus hem sitoplazma mitokondri harabiyeti ile birlikte precipite olur.
- Kromik Asit : Anhidritin (Cr03) in koyu kırmızı kristallerini distile suda çözerek hazırlanır. %2 lik solusyon fiksatiflerin hazırlanması için uygundur. Proteinleri precipite eder ve karbonhidratları tespitler. Kuvvetli bir oksitleyici ajan olarak genel olarak alkol veya formalinle karıştırılmamalıdır.Kromik asitle fiksasyondan sonra dokular alkolle muamele edilmeden önce akarsuda yıkanmalıdır. Böyle yapılmazsa dokularda çözünemez precipat oluşumuyla sonuçlanabilir.
- Pikrik Asit : Parlak sarı kristalin bir maddedir. Isıtılırsa patlayıcı özelliği vardır. Nukleoproteinleri precipite eder ve biraz büzer fakat hafif sertleştirir. Sitoplazmik boyalarla zenginleştirir ve glikojen için kullanılan fiksatiflerin faydalı bir elemanıdır. Pikrik asit fiksasyonundan sonra dokular direkt olarak alkole alınır.
- Osmiyum Tetroksit : Diğer adı osmik asittir. Oldukça pahalı bir kimyasaldır. Hem kristalin hemde çözeltinin dumanı iridanttır ve tehlikelidir. Kullanım alanı azdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder