Search

5 Şubat 2014 Çarşamba

Mikrotom Çeşitleri ve Kullanım Alanları


  1. El Mikrotom

    *Botanik kesitlerle sınırlıdır.
    *Hayvan dokularından ince kesit zor alınır.
  2. Rotary Mikrotom

    *Işık mikroskobu için ince ve seri kesit alınabilir.
    *Kesit kalınlığı 0.5-60 mikrondur.
    *Blok hareket edilebilir, bıçak sabit özelliklidir.
    *Glikol metakrilat ve parafine gömülü doku kesitlerinde uygundur.
  3. Kızaklı Mikrotom

    *Tüm doku tipi, boyutu ve sertliği için uygundur
    *Blok sabit ve bıçak hareketlidir.
    *Selloidin ve büyük parafin bloklarda tercih edilir.
  4. Dondurucu Mikrotom (Freezing Mikrotom)

    *Taze, dondurulmuş doku kesitinde kullanılan bir mikrotomdur.
    *Doku sabit,bıçaklı hareketlidir.
    *Mikrotoma adapte termomodül veya sıvı karbon dioksit taşıyıcı sistem içerir.
    *Seri kesit için uygun değildir.
    *Kalın kesit verir.
  5. Kriyostat (Frozen Cihazı)

    *Soğuk alan içerisine yerleştirilmiş rotary mikrotom vardır.
    *İnce ve seri kesit verir.
    *Otomatik sterilizasyon sistemi vardır.
    *Acil cerrahi biyopsi ve özel boyama tekniklerinde kullanılır.
  6. UltraMikrotom

    *Işık ve elektron mikroskobu için çok ince kesitler verir.
    *Çok küçük dokular (1mm ve daha küçük) için uygundur.
    *10 nanomikron'dan daha ince kesitler verir.
  7. Testere Bıçaklı Mikrotom (Saw Mikrotom)

    *Çok sert materyallerin kesilmesinde kullanılır. (Ör: dekalsifiye olmamış kemik)
    *20 mikron ve üzeri kalınlığında kesitler verir.
  8. Vibrasyonlu Bıçak Taşıyıcı Mikrotom

    *Taze,fikse olmamış materyallerde kullanılır.
    *Kesit esnasında bıçakta yüksek hızda vibrasyon görülür.
  9. Rocking Mikrotom

    *Sadece parafin kesitlerde kullanılır.
    *Dokunun yay vasıtasıyla sabit bıçağa doğru hareketi ile kesitler alınır.
    *İnce kesit için uygun değildir.

Hiç yorum yok: